Consumul de lichide se imparte in 5-6 prize in timpul zilei si una la culcare. Cresterea diurezei are drept scop eliminarea acidului uric prin urina si reducerea cristalizarii acestuia. VOLUM DE CIRCA 200 ML LICHIDE PE ZI
Alimentele interzise sunt:
carnea de animal tanar (vitel, miel, pui),
carnea de vanat, organe (rinichi, ficat, creier, momite etc.),
mezeluri, supe de carne,
pateuri de carne,
fructe de mare,
peste gras,
alcool (in special bere si vin),
LEGUME
mazare,
sparanghel,
spanac,
smochine uscate,
concentrate industriale de tomate,
sfecla rosie,
castraveti,
telina,
fasole alba,
dulciuri concentrate si condimente picante.
Alimente permise pacientilor cu guta:
lapte dulce sau batut,
iaurt,
branzeturi nesarate si slabe,
grasimi reduse pana la 60 g pe zi; paine alba veche de o zi,
fainoase,
mamaliga,
legume verzi sub forma de supa,
creme de legume,
cartofi,
sucuri de legume,
fructe proaspete.
Cantitatea de sare admisa zilnic este de 1-2 g pe zi.
Pacientilor li se permite consumul de carne slaba: vaca, peste, pasare (100 g de 3 ori pe saptamana), in special fiarta. In zilele fara carne se vor consuma branzeturi slabe, iaurt si unt.
Ouale sunt permise in cantitate de maxim trei pe saptamana, preferabil in compozitia mancarurilor. Important de retinut este ca aceasta boala nu se vindeca, dar se poate tine sub control prin regim alimentar si cu ajutorul medica mentelor.